SORRENTO

"Byen på kalksteinsklipper" 

Firmatur til Sorrento

Sorrento, som en av de antikke romerne ble kalt "Surrentum", ligger langt sør på Sorrento-halvøya, hvorfra man har en fantastisk utsikt over Napoli-bukten og vulkanen Vesuv.

Sorrento, som tar ca 40 minutter. Det er ca 55 km. mellom Napolis flyplass og Sorrento, og man får regne med en bussreise på ca 1 time eller også ofte litt mer pga. trafikk.

Sorrento er et perfekt utgangspunkt for fine utflukter i området, og under sommermånedene legger også mange cruise-skip til i bukten utenfor Sorrento for å gjøre et ”strandhugg” i Sorrento.

Land: Italia

Språk: Italiensk

Innbyggertall: 16 644 (2021) 

Tidsforskjell fra Norge: samme tidssone

Valuta: Euro

VULKANEN VESUV MED VINGÅRDSBESØK
Fra Sorrento er det en god times busstur til vulkanen Vesuv, som dominerer hele Napolibukten, og som er den eneste aktive vulkanen på Italias fastland.
Fjellet er i dag 1281 meter høyt, og på tross av utallige større og mindre utbrudd opp gjennom historien, er kanskje det mest kjente av alle, det store utbruddet i år 79 e.Kr. da byene Pompeii og Herculaneum ble gravlagt under pimpstein, aske og lava.

Sorrento Vulkanen

Bussen kan kjøre opp til 1000 meters høyde, og derfra må man gå til fots opp til kraterkanten, ca 20 minutter. Man får regne med ca en og en halv time totalt fra man går opp til man kommer ned igjen, og gode vandre sko anbefales pga. mykt/løst underlag.

En halvdagstur, som kan kombineres med et besøk i Pompeii, eller kanskje et vingårdsbesøk på en av de mange gårdene ved Vesuvs fot, som også kan inkludere en god lunsj i tillegg til prøvesmaking av vin.

 

Vingården Sorrentino Vini
Denne vingården ligger på skråningene ovenfor byen Torre Annunziata og nedenfor vulkanen Vesuv, bare ca 5 km. fra Pompeii, 30 km. fra Sorrento og 40 km. fra Positano. Det vulkanske jordsmonnet er fruktbar jord, og vinrankene trives spesielt godt i dette området.
Sorrento Vinsmaking
Sorrentino Vini produserer både hvite, røde og rosèviner, spumante, grappa og olivenolje. Og i tillegg til å prøvesmake gårdens viner, kan man altså nyte en god lunsj eller også middag på vingården.

 

Capri
Heldagstur til øya Capri. Busstransport fra hotellet ned til havnen sammen med reiseleder/guide. Flybåt derfra på morgenen, ca 20 minutter.

Capri byr på utrolig dramatisk og vakker natur, flott utsikt, fine spaserturer, man kan vandre eller ta stolheis opp til øyas høyeste topp Monte Solare, gode shoppingmuligheter i eksklusive og elegante butikker og mye god mat!
Sorrento Capri
Ved ankomst til Capri, tar gruppen enten kabelbane eller minibuss fra havnen opp til Capri by. I Capri by er det «dagligstuen» La Piazzetta som er møtestedet, og man kan gå gjennom de små grendene og fine gatene og kommer bort til utsiktsplassen Punta Tragara, for å se de vakre og kjente Faraglioniklippene.

Etter besøket i Capri by, tar gruppen minibuss opp til byen Anacapri for neste besøk før eller etter lunsj: Villa San Michele.
Som skandinav får man ikke gå glipp av et besøk på den svenske legen Axel Munthes villa «Villa San Michele» som fungerer som svensk konsulat og gjestehus for svenske kulturstipendiater. Villaen ligger helt utrolig vakkert til i byen Anacapri og åpent for besøk.

Ristorante O`Parruchiano
En av Sorrentos eldste restauranter og nevnes i flere italienske matbøker, og regnes også med som en av Italias historiske «kroer». Den ligger midt i Sorrentos lille bykjerne. Veldig hyggelig med typisk italiensk innredning med flere terrasser og en fin, nesten innebygd hage med sitron og appelsintrær. Serverer lokale retter men også retter som er typisk for den sydlige delen av landet.

 

Ristorante La Lanterna
En hyggelig restaurant i det historiske sentrum av Sorrento, i en bygning som er bygget oppå restene av et gammelt romersk badehus.
Bra kjøkken med god mat som alltid er basert på sesongens og lokale råvarer og som respekterer traktens tradisjoner. Imponerende vinliste med over 100 ulike viner, både italienske og internasjonale.

Hvorfor ta med de ansatte til Sorrento?

Eksempler på selvsagte utflukter fra Sorrento er utgravningene i Pompeii – byen som ble gravlagt under pimpstein og aske under Vesuvs store vulkan-utbrudd i år 79 etter Kristus. De første ruinene etter denne vakre antikke byen ble oppdaget på 1500-tallet, og siden den gang har man fortsatt utgravningene mer eller mindre systematisk, og i dag kan man altså vandre gjennom Pompeiis gamle gater og torg og beskue de vakreste frescomaleriene som de har gravd frem mer eller mindre velbevart. Pompeii er i dag en av antikkens best bevarte monumenter og mest besøkte arkeologiske utgravningsområde i Italia.

Det er også lett å gjøre dagsutflukt til Capri fra Sorrento da det ofte går båter som bare tar 20 minutter over til denne sagnomsuste og kjente øya. En av mange kjente personligheter som elsket Capri, var keiser Tiberius, som lot bygge hele 12 romerske villaer rundt omkring på hele øya. Eller også den kjente svenske legen Axel Munthe som også bodde i en flott villa – som i dag er et ”must” ved et besøk på Capri.

En reise langs med den berømte Amalfi-kysten med stopp i byen Positano og Amalfi, kan også være verdt å legge sid tid på. Den ca 25 km. lange, ”dramatiske” kyst-strekningen er kjent pga. sine smale og svingete veier som slingrer seg langs med fjell-kanten mens det det på andre siden av veien stuper bratt ned i sjøen.