Finse til Flåm 

"Et norskt sommereventyr"

Fra Finse til Flåm 

Ønsker du å ta med kollegene på et skikkelig sommereventyr? Da er det en god idé å legge firmaturen til fjells, nærmere bestemt Finse og Flåm hvor vi blant annet finner den berømte Rallarvegen og Flåmsbanen. 

Her får dere oppleve det ville, flotte Norge, store elver med smeltevann fra fjellet, Flåmsdalen med fossefall og et flott norsk fjordlandskap. Her er det mektig natur i tillegg til fascinerende kultur og historie. 

Fra Finse til Flåm er det ca. 53 kilometer. 

Finse

Finse ligger i Ulvik kommune i Hordaland. Her ligger også Finse stasjon, som er den høyestliggende stasjonen på Bergensbanen - 1222,2 m.o.h.  

Flåm

Flåm er en bygd i Aurland kommune i Sogn og Fjordane fylke. Flåm ligger innerst i Aurlandsfjorden. Flåm har ca 400 innbyggere, og består for det meste av spredt trehusbebyggelse. Gjennom Flåmsdalen renner Flåmselvi, som stammer fra Omnsbreen nord for Hardangerjøkulen.

Rallarvegen

Rallarvegen ble åpnet som sykkelvei sommeren 1974. Det var ikke en ny vei som ble åpnet, men en gammel og ærverdig anleggsvei som ble gjenåpnet. På slutten av 1980-tallet laget NRK et TV program om turen, og fortsatt er Rallarvegen enestående. Veien har ikke er blitt utvidet eller modernisert, og byggemetoden og vedlikeholdet er i samsvar med det som var typisk for den tiden Rallarvegen ble anlagt. I dag kan du beundre det imponerende arbeidet med murer og broer som ble gjort da veien ble bygget på slutten av 1800-tallet.

Navnet Rallarvegen kommer fra den tiden da veien ble brukt av rallarene under byggingen av Bergensbanen, og på Finse kan dere besøke Rallarmuseet.

Rallarvegen 

Kanskje Norges fineste sykkelopplevelse, en vakker tur med utsikt ut over enestående natur. Her finner vi ruvende fjell og dype fjorder. 

Sykler du fra Finse til Flåm, er dette en fin dagstur på sykkelen. Starter du derimot ved Haugastøl, litt lenger unna - synes vi det er fint med en overnatting på Finse. 

Rallarvegen, Norge, Finse, Flåm 610x460 

Zipline i flåm

Opplev Skandinavias lengste zipline som strekker seg 1 382 meter fra Vatnahalsen like ved Bergensbanen og Flåmsbanen helt til Kårdalen øverst i Flåm. 

FlåmZipline_FL_2x1_03

 

Flåmsbanen 

Flåmsbanen er definitivt med i konkurransen om Norges flotteste togtur. Turen tar deg fra høyfjellsstasjonen Myrdal på Bergensbanen ned til Flåm stasjon helt innerst i Aurlandsfjorden. 

Den drøyt 20 kilometer lange strekningen har en høydeforskjell på 866 meter og over en fjerdedel av strekningen ligger i tunnel. For at stigningen ikke skal bli for bratt for togtrafikken, ble det bygget vendetunneler som går i sløyfer på flere nivåer, som går inn og ut av fjellet.

Av de 20 tunnelene på strekningen skal 18 tunneler ha blitt drevet for hånd - i motsetning til dagens tunneler, som gjerne drives av boremaskiner. 

Flåmbanen, Finse 610x460

 

Fjordcruise på Nærøyfjorden 

Nærøyfjorden ligger på UNESCOs verdensarvliste, og det er ikke uten god grunn. Et fjordcruise gjennom denne smale og vakre fjorden gir deg et minne for livet!

Fjordcruise

 

Ægir bryggeripub

Fra Norrøn mytologi til bryggeri i Flåm. Dette er et av de beste håndverksbryggeriene i Norge. Ægir ølet har fått både gull, sølv og bronsje i "VM". I tillegg til øl brygger Ægir sin egen akevitt, og er rett og slett en fantastisk samlingsplass. 

Ægir+Viking+plank+03+Thor+Brødreskift

 

Fagernut Rallarkafé

En rallarvaffel eller en porsjon sluskesuppe bør være et obligatorisk innslag for alle som sykler på Rallarvegen.

Fagernut Rallarkafé ligger på 1310 m.o.h. mellom Finse og Flom hvor det er flott med en liten pust i bakken før dere sykler videre. 

Vaffel 610x407

 

Leie av sykkel 

Det finnes muligheter for sykkelutleie dersom du/dere ikke skulle ha egen sykkel til disposisjon. Utleiemuligheter finnes blant annet både på Haugastøl, Finse og Flåm. 

HUSK at du skal sitte på sykkelen en hel dag og det er derfor viktig å ha en god sykkel. Har du egen sykkel som passer til grusvei, vil vi anbefale det. 

 

Transport av egen sykkel med tog og buss

På Bergensbanen er det mulig å reservere sykkelplass. Toget som går fra Oslo kl. 06:25 har egen sykkelvogn med plass til flere sykler. 

Skal du reise med Nettbuss må billett for sykkel og spesialbagasje forhåndsbestilles.  

 

 

 

Å komme seg fra Finse til Flåm kan skje på flere måter, enten med sykkel eller tog. Sykler dere fra Finse til Flåm, er dette en fin dagstur på sykkelen. Starter du derimot ved Haugastøl, litt lenger unna - synes vi det er fint med en overnatting på Finse. Det er fint å kunne nyte turen uten noe hastverk og å kunne sørge for at alle er med. 

Det er fult mulig å kjøre fra Haugastøl og inn til Finse for de som vil det i stedet for å ta første etappe på sykkel. 

Våre forslag til
Haugastøl 370x270
Haugastøl

Haugastøl tilbyr moderne leiligheter i flere varianter med plass til alt fra 2 - 8 personer. Alle leiligheter inneholder kjøkken, flislagte bad med varmekabler, gratis internett og TV.

Flåmsbrygga Hotell 370x270
Flåmsbrygga Hotell 3*

Flåmsbrygga Hotell ligger idyllisk til på havna i Flåm. Alt av transportmuligheter, aktiviteter, butikker og restaurantar ligger i umiddelbar nærhet, likevel ligget hotellet stille og fredfullt til med fantastisk utsikt over fjorden. Flåmsbrygga er lite og intimt med en særpreget stil. Hotellet har rom med balkong og fjordutsikt. I tillegg til hotellrom finnes det møterom, Flåmstova Restaurant, Furukroa Kafé samt Ægir BryggeriPub på same tun. Flåmsbrygga ligger flott til for aktiviteter og utflukter året rundt. Alle bygg på tunet er røykfrie, men det finnes en egen røykepaviljong i hagen.

finsehytta 370x270
Finsehytta DNT

Finsehytta har 174 senger, fordelt på rom og sovesaler. Rommene har enkel standard, med køyesenger. Dusj og toaletter er felles med andre gjester. Finsehytta er et fantastisk utgangspunkt for turer både sørover på Hardangervidda og nordover inn i Skarvheimen. Hytta ligger sentralt plassert midt imellom Hardangerjøkulen og Hallingskarvet. Med tog nesten til døra er Finse stedet for skiturer til lang ut i mai.